Het is een klein schoolplein, de speelplaats van de Kardinaal Alfrinkschool in de Tarthorst, strak ingeklemd tussen woningen en school. Het ligt er sinds de bouw van de school in de jaren zeventig volledig betegeld bij.

“Daar willen we met elkaar nu een eind aan maken. Tegels zijn niet echt de ideale ondergrond voor kinderen om op te spelen, dat gaan we nu veranderen, want kinderen moeten meer kunnen ravotten in modder en zand en dat te midden van veel groen en speeltoestellen. Er komt meer speelruimte, maar ook een buitenlokaal, waar kinderen en leerkrachten volop gebruik van kunnen maken. Op deze manier kunnen kinderen zich veel beter ontwikkelen op een natuurlijke manier”, vertelt Agnes Scheffers, directeur van de Kardinaal Alfrinkschool. Ze legt uit: “Het schoolplein verandert van grijs naar groen. De grijze tegels zijn koud en ongezellig, weinig uitdagend voor kinderen.”

Idee kwam uit de leerlingenraad

Anderhalf jaar geleden is de leerlingenraad erover begonnen. Daar gaven de kinderen aan, dat ze een meer natuurlijke speelplaats wilden hebben met klim- en klautermogelijkheden. In alle groepen hebben de kinderen vervolgens een plan gemaakt. Een aantal ouders nam plaats in een speciale werkgroep. Met de tekeningen van de kinderen in de hand werd een professioneel ontwerpbureau ingeschakeld. Ook ‘Groep 9’, de groep gepensioneerde Wageningers uit de buurt, die regelmatig in de school samen komen, werd gevraagd mee te denken. Het resultaat mag gezien worden. Margot Poolman en Marcel Schröder hebben allebei hun kinderen op de Kardinaal Alfrinkschool. Zij zijn de stuwende krachten achter het reorganiseren van de speelplaats, die aan het eind van deze week ondanks de hitte zijn beslag moet krijgen, afgezien van het groen, dat in het najaar aangeplant wordt. Margot wist alle wegen te bewandelen naar sponsoren om op die manier aan het nodige geld te komen. Provincie, Waterschap, Menzis doen mee met het verduurzamen van het schoolplein.

Scheffers: “Er komt een moestuin, waar de groepen zes en zeven verantwoordelijk voor zijn. Ook de gepensioneerden van groep negen gaan we hierin betrekken.” Er komt een voetbalveldje, een tafeltennistafel, een mandschommel, een glijbaan, een soort arena, alles van natuurlijke materialen. Er komt een waterplek, waar grondwater wordt opgepompt middels Vitens. “Via de website van de provincie hebben we meegedaan met een crowdfundingsactie. Wij hebben daar als eerste school gebruik van kunnen maken”, aldus Scheffers. Er komt ook een speelheuvel met een buis erin, waar je door kunt kruipen. Later, in de tweede fase wordt de beplanting geregeld. Een deel van de bestrating wordt voor deel vervanging door boomschors. De school is nog niet klaar met het verduurzamen van de omgeving. In 2020 wordt het plein van de kleuters aangepakt. Daarvoor komen er allerlei activiteiten om geld te genereren. “Financieel zijn we er nog niet helemaal”, verzucht de directeur.

Bron: Stad Wageningen